Dnevna prehrana svakog pojedinca je vrlo individualna, koje namirnice ćemo konzumirati zavisi od niza faktora, ali najviše od toga da li je naše crijevo u stanju nositi hranu koju preporučuju doktori.

Sa gubitkom mišićnog tkiva potrebno ga je vratiti na vrijeme. Povećanje mišićne mase pomoći će konzumacija proizvoda sa visokom koncentracijom proteina. Za pacijente sa distrofijom, preporučuje se upotreba hranjivih mješavina aminokiselina, koje će također sadržavati vitamine i L-karoten.

Proizvodi s visokom koncentracijom proteina su: meso, riba, sir, jaja, svježi sir. Osim toga, mnogo proteina se može pronaći u hrani visoke biološke vrijednosti kao što je baza sojine hrane  ili proteini soje.

Metabolički procesi u distrofiji djeluju ako koristite proizvode koji sadrže jednostavne ugljikohidrate. To uključuje šećer, med, džem itd.

Hrana s biljnim i životinjskim mastima (pavlaka, vrhnje, maslac), različite vrste brašna, žitarice svih vrsta, mliječni i mliječni proizvodi također će biti korisni.

Također je preporučljivo koristiti puno povrća, voća, ljekovitog bilja; piti prirodne sokove iz voća i povrća. Također, pacijenti mogu koristiti slabi čaj, kafu i kakao. Korisna jela su supa od cvekle, supe od povrća, kao i mesne i riblje čorbe.

 

Važna nutritivna komponenta za pacijente

Jedna od najvažnijih komponenti u prehrani osoba sa distrofijom je vitamin E. Važno je konzumirati vitamin E ne samo za osobe sa mišićnom distrofijom nego i za ostale.  Istraživanja su pokazala da, ako osoba nema ovaj vitamin u ljudskoj prehrani, nakon određenog vremena razvija mišićnu distrofiju. Stoga je važno jesti hranu bogatu vitaminom E.

Liječnici kažu da ako počnete uzimati vitamin E u ranim fazama liječenja bolesti, distrofija se može izliječiti samo pomoću ove biološki aktivne tvari. Također, vitamin E pomoći će u liječenju distrofije ako pacijent ima akutni nedostatak proteina i vitamina A, B6.

Za normalno funkcioniranje svih sistema ljudskog tijela, liječnici preporučuju konzumiranje 100-200 mg vitamina E po odrasloj osobi i oko 50-100 mg po djetetu dnevno. Nešto veća dnevna doza vitamina E bit će potrebna za trudnice. Ali i u drugim slučajevima, doza vitamina E može se povećati. Dakle, uz potrošnju biljne masti, povećava se unos vitamina (1 kašika masti = 100 mg vitamina E), uz povećanje fizičkog napora, stresa, puberteta i menopauze, također povećavamo dnevni unos ove biološki aktivne tvari. Osobe koje žive visoko u planinama ili u kontaminiranim područjima s radioaktivnim tvarima trebaju povećati unos vitamina E.

Vitamin E se nalazi u hrani kao što su bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije, indijski orah, orah, suhe marelice, suhe šljive, šipak, pšenica, zobena kaša, ječam, špinat, kisela kaša, itd. E se također nalazi u jegulji, lignjama, lososu i smuđu.

Šta treba izbjegavati

U popis zabranjenih proizvoda ubrajamo one namirnice i pića koje doktori ne savjetuju u slučaju distrofije, jer mogu pogoršati stanje pacijenta. Pacijenti trebaju odbiti alkoholna i gazirana pića, začinjene i pržene namirnice, dimljeno meso, kisele krastavce, gljive, grah, bijeli luk, luk, paradajz, rotkvicu, konzerviranu hranu i masno meso i ribu. Također je bolje smanjiti količinu soli i margarina u svakodnevnoj prehrani.

Zapamtite da je dijetalna terapija za distrofiju temelj liječenja i kontrole bolesti. Konzumiranje zdravih i hranjivih tvari prema preporuci liječnika pomaže u boljoj apsorpciji lijekova i obrnuto. Pravilna prehrana – također je dobra prevencija. Dnevni ljudski obrok treba uključivati ​​sve hranjive tvari koje tijelo treba, inače će biti teško održavati zdravlje.

Izvor: https://hr.relevancetotalhealth.com/kak-izbavitsja-ot-distrofii.html