U vrijeme priprema za vakcinisanje protiv Covida-19 vrlo malo se govori o tome smiju li oboljeli od autoimunih bolesti zaista primiti vakcine. Postoji li neki problem koji bi nekim građanima bio prepreka da izvrše imunizaciju protiv corone, pošasti današnjice?

Na ovo pitanje odgovor smo potržili od prof. dr. Osmana Sinanovića, nekadašnjeg direktora Klinike za neurologiju UKC Tuzla, sada uposlenika medicinskih fakulteta u Tuzli i Sarajevu, te Poliklinike Irac MHS ambulante Sarajevo.

o Oboljeli od neuroloških bolesti namaju nikakve upute o tome mogu li primiti vakcinu protiv Covida-19. Imate li podatke o tome ko od ovih bolesnika može, a ko ne može primiti pomenutu vakcinu?

– Žao mi je ako je to tako. To je znak slabosti zvaničnih institucija i udruženja. Generalno, oboljeli od neuroloških bolesti smiju primiti vakcinu protiv viusa korona, za njih važe opšte kontraindikacije kao i za druge. Dakle, vakcinu smiju primiti: oboljeli od multiple skleroze, osobe koje su pretrpjele moždani udar, osobe sa epilepsijom, Parkinsonovom bolešću, disotničnim poremećajima, Huntingtonovom bolešću, osobe sa mišićnim distrofijama, ALS-om, mišićnim atrofijama, hereditarnim motornim i senzornim neuropatijama ili Charcot-Marie-Tooth-ovom bolesti.

o Kada govorimo o oboljelim od autoimunih bolesti, jesu li svi u istom položaju ili ima razlika od pacijenta do pacijenta, ovisno o terapiji koju primaju? Prije svega, mislim na oboljele od multiple skleroze, koji primaju imunomodularnu terapiju (interferon) ili je ne primaju?

-Osobe oboljele od multiple skeoroze smiju biti vakcinisane i svima se savjetuje da budu vakcinisane, osim kod postojanja jasnih kontraindikacija (trudnoća, dojenje, anafilatkičke reakcije u ranijem periodu). Osobama koje koriste lijekove iz linije interferon beta, glatiramer acetat, teriflunomid, dimetil fumarat savjetuje se vakcinisanje neovisno o uzimanju lijeka. Osobama koje koriste lijekove II linije kao što su okrelizumab, rituksimab, fingolimod, siponimod, alemtuzumab, natalizumab, kladribin, vakcinisanje se savjetuje uz slijedeće:

-Prije liječenja, primanje druge doze cjepiva dvije sedmice prije početka terapije
– Za vrijeme liječenja hroničnom održavajućom terapijom (okrelizumab, rituksimab, natalizumab, fingolimod, siponimo)
-Primanje vakcine neovisno o ciklusu liječenja
-Za vrijeme liječenja imunorekonstitucijskom terapijom (alemtuzumab, kladribin) odgoditi vakcinisanje cijepljenje do oporavka vrijednosti limfocita (3 do 6 mjeseci)

o U kakvom su položaju oni koji su preživjeli moždani udar?

-Osobe koje su preživjele moždani udar trebaju primiti vakcinu. Izvjestan oprez nužan je kod onih koji su na antikoagulantnoj terapiji, a ako su nalazi uredni mogu primiti vakcinu.

o Šta je sa oboljelim od mišićne distrofije?

-Oboljeli od mišićnih distrofija, takođe trebaju biti vakcinisani.

o Možete li objasnite zašto se u javnosti ne daju informacije o tome koji građani, koji se karakrerišu kao rizične skupine i podvode pod prioritete, neće moći biti vakcinisani?

-Na ovo pitanje nemam jasan odogovor. Prema našoj organizaciji zdravstvenog sistema, vakcinisanje je tema i odgovornost Zavoda za javno zdrastvo, ali i obaveza svih zdravstvenih profesionalaca svihi specijalnosti, koji trebaju da prate svjetske stručne i naučne informacije i imaju spremne odgovore za svoje bolesnike, ali i da naprave određena pisana jasna upustva i distribuiraju ih preko ustanova, udruženja etc.

o Ko je zadužen da obavijesti bolesne o ovom važnom problemu, jer postoji mogućnost da će se neki pacijenti u neznanju podvrgnuti vakcinaciji na svoju ruku, s obzirom na to možda da neće biti u prilici otići na pregled kod svog ljekara i saznaju da se ne smiju ili ne trebaju vakcinisati?

-Na ovo pitanje sam u biti već dao odgovor. Oodgovornost je podijeljena između ministarstava zdravstva, zavoda za javno zdravstvo i zdravstvenih ustanova svih nivoa, kao i zdravstvenih profesionalaca u tim ustanovama. (Razgovarala: Azra KUNOSIĆ)

Preuzeto sa Tuzlalive.ba