Osnovani smo davne 1978 godine pod RB. 181 kao Udruženje distrofičara Tuzla sa sjedištem u Tuzli. Poslije ratnih dešavanja 1998 godine upisani smo i u sudski registar Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona. Udruženje građana oboljelih od distrofije TK je humanitarna nevladina, neprofitna organizacija sa misijom maksimalne integracije osoba oboljelih od mišićne distrofije u sve oblike ličnog i društvenog života. Mišićna distrofija je hronično oboljenje koje karakteriše slabost i stalno progresivno propadanje mišićnog tkiva.

Vremenom slabost mišića postaje sve veća te oboljeli postaje u većini slučajeva vezan za invalidska kolica. Pravi uzrok bolesti kao i lijek  nije poznat. Iz dosadašnjih istraživanja poznato je da se radi o genetskom poremećaju koji prouzrokuje promjene u mišićima i nervima. Distrofija i srodne nervno-mišićne bolesti su jedno od najbrojnijih hroničnih dječijih oboljenja. U 95% slučajeva bolest se javlja do 25 godine života.

Od ukupnog broja naših članova 80% je nepokretno (koriste invalidska kolica) dok je samo 20% pokretno. Od osnivanja Udruženja jedan od početnih zadataka kojem Udruženje prilazi u rješavanju problema oboljelih jeste njihova eviden­cija.

Obzirom na veličinu prostora, prirodu oboljenja, te nepoznavanjem prava iz oblasti zdravstvene, socijalne i drugih vidova zaštite, a prvenst­veno postojanjem psiholoških i brojnih barijera u kretanju, većinu obolje­lih je teško evidentirati i uspostaviti kontakt sa njima.