Vlada je 1.10.2019 godine donijela Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala. Ovom Odlukom utvrđena je lista ortopedskih i drugih pomagala, indikacije za stjecanje prava na pomagala, rokovi korištenja i visina učešća Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u ostvarivanju prava osiguranih lica na pomagala.

Od najznačajnijih stvari ističemo da su ovom listom, uvažavajući potrebe osiguranih lica uvedena nova pomagala i to: silikonske cjevčice za suzne kanale, aparat za mjerenje krvnog pritiska za slijepa lica, stapes, ventilacione tube (cjevčice) za ugradnju u bubnjiće, trakice za zvučni glukometar, za slijepa lica oboljela od šećerne bolesti, trakice za kontrolu šećera u krvi za lica oboljela od šećerne bolesti TIP 1 i port kateter. Sa Liste pomagala izbačene su, uz saglasnost Udruženja za slijepa lica TK, naočale sa tamnim staklima za slijepa lica kao i invalidska kolica na mehanički pogon 3, umjesto kojih su uvedena laka kolica na mehanički pogon 3, koja se obezbjeđuju osiguranim licima starosti od 15-65 godina i to djeci na redovnom školovanju i radno aktivnim osiguranim licima.

Kod određenih pomagala sa Liste pomagala dodate/dopunjene/izbačene su indikacije, odnosno dopunjena je potrebna dokumentacija, a kod određenih pomagala sa Liste pomagala povećano je učešće Zavoda u nabavci. Kako bi finansirali ove izmjene Zavod će izdvojiti dodatnih pola miliona KM.

Izvor Tuzlarije